Norges EM-håp: Derfor bør du heie på Wales, Finland og Serbia

Nasjonsliga-playoff er en alternativ vei inn i neste års EM. Men nå trenger Norge hjelp for at det skal bli en playoff-plass.

Med to kamper igjen av EM-kvalifiseringen ser det vanskelig ut for Norge å kapre en direkteplass til EM. Det er de to beste fra hver gruppe som går direkte videre.

Før søndagens kamp mot Spania er Norge fem poeng bak gruppeleder Skottland og to poeng bak Spania. Norge har spilt én kamp mer enn Spania.

Den gode nyheten for Norge er at de har kamper igjen mot både Spania og Skottland.

Likevel må Spania og Skottland regnes som store favoritter til å ta de to øverste plassene i gruppa. I så fall kan Norge få en siste sjanse i playoff, men for øyeblikket ser heller ikke det ut til å gå Norges vei.

Torsdag gikk igjen resultatene mot Norge, etter at blant annet Tyrkia slo Kroatia 1-0 i Kroatia og Albania vant hele 3-0 hjemme mot Tsjekkia.

Les mer om hvorfor det var negativt for Norges sjanser lenger ned i saken!

– Nasjonsliga-opplegget må vi bare legge dødt til vi ser hvordan kvalifiseringen går. Jeg har fått en forelesning av Are (Hokstad, koordinator for A-landslaget) om det der, men det er vanskelig å konkludere, sa Ståle Solbakken under forrige samling.

Både Solbakken og landslagskaptein Martin Ødegaard holder fast i håpet om at de kan komme topp to, men:

– Så får vi se med dette playoff-greiene hva som skjer, men vårt fokus er å vinne resten av kampene, sa Ødegaard.

Avhengig av hjelp
For Norges del er det syv land fra nivå B i Nasjonsligaen som ligger foran Norge i køen om en playoff-plass: Israel, Bosnia-Hercegovina, Serbia, Skottland, Finland, Ukraina og Island.

For at Norge skal være garantert en playoff-plass må minst fire av dem ta seg direkte til EM. For øyeblikket ligger bare Serbia og Skottland an til å ta seg direkte videre.

I tillegg har det åpnet seg en plass ettersom det bare er to av toppnasjonene fra nivå A i Nasjonsligaen som ser ut til å havne utenfor topp to i sine grupper.

Men selv med fem plasser til landene på nivå B, så er situasjonen klar:

Norge ligger for øyeblikket an til å havne akkurat utenfor en playoff-plass.

Det norske håpet er at det fremdeles er en del kamper i kvalifiseringen som gjenstår og at det ikke er store endringer som må til for at Norge kan få en playoff-plass.

Svensk kollaps kan bli skjebnesvanger
Nasjonsligaen endte på skuffende vis for Norge høsten 2022. Tap borte mot Slovenia og hjemme mot Serbia gjorde at gruppeseieren glapp.

Med gruppeseier ville Norge vært sikret en playoff-plass, men istedenfor endte de som den dårligste av de fire gruppetoerne.

Det kan de blant annet «takke» Sverige for, etter at Sverige kun tok ett poeng på de siste fem kampene.

Nasjonene som Norge må heie på
Her er noen av situasjonene som kan bli svært viktig å holde et øye med fremover:

Serbia i gruppe G:

Etter landskampene i september ligger Serbia på en andreplass i gruppe G. Ettersom Serbia vant Nasjonsliga-gruppen til Norge, er de på forhånd sikret en playoff-plass.

For norske playoff-muligheter er det en stor fordel om Serbia kvalifiserer seg direkte. Et par nøkkelkamper venter de neste dagene.

Den 14. oktober spiller Serbia borte mot gruppeleder Ungarn. Tre dager senere spiller de hjemme mot gruppetreer Montenegro. Serbia er bare to poeng foran Montenegro, så hvis Serbia taper de to kampene, vil sjansene deres for direkte avansement være svært små.

Bosnia og Island i gruppe J:

Denne gruppen har utviklet seg til å bli nærmest ut som en marerittgruppe for Norge. Både Bosnia-Hercegovina (gruppevinner) og Island endte foran Norge på Nasjonsliga-rankingen.

I denne kvalifiseringen har de begge skuffet stort til nå. De er begge syv poeng bak gruppetoer Slovakia og fire poeng bak Luxembourg på tredjeplass.

Slovakia skal spille mot Portugal (borte), Luxembourg (borte), Island (hjemme) og Bosnia (borte) i de fire siste kampene i gruppespillet. Dermed er ikke alt håp ute for Bosnia og Island, men de trenger virkelig at ting går deres vei om de skal ende topp to.

Finland i gruppe H:

Også Finland er bedre rangert på nivå B enn Norge. I en svært jevn gruppe ligger de foreløpig på tredjeplass, ett poeng bak Slovenia og Danmark. Kasakhstan har like mange poeng som Finland.

Slovenia ble dårligere rangert enn Norge på nivå B, mens Kasakhstan er gruppevinner på nivå C og uansett garantert playoff.

Det mest gunstige resultatet vil dermed være om Danmark og Finland går videre, slik at de ikke blokkerer en mulig vei til playoff.

En nøkkelkamp kommer da allerede 14. oktober. Da spiller Slovenia hjemme mot Finland.

Polen og Tsjekkia i gruppe E

Polen fikk en etterlengtet seier på torsdag da de vant 2-0 borte mot Færøyene. Men alt tyder på at enten Polen og Tsjekkia ikke går direkte til EM.

For torsdag kveld vant også Albania 3-0 hjemme mot Tsjekkia. Dermed er Albania suveren gruppeleder, fire poeng foran Polen og fem poeng foran Tsjekkia – som har spilt én kamp mindre enn de andre to.

Både Polen og Tsjekkia er på nivå A i Nasjonsligaen, mens Albania ble rangert bak Norge på nivå B. At Polen og Tsjekkia ender topp to i gruppen er dermed det foretrukne for Norge.

Albania har igjen en bortekamp mot Moldova og hjemmekamp mot Færøyene i november og trenger bare to poeng for å være sikret EM-plass. I november skal nemlig også Polen spille mot Tsjekkia, i det som fort blir en avgjørende kamp for hvem av de to nivå A-nasjonene som går direkte videre.

Wales i gruppe D

Også i gruppe D er det to lag fra nivå A i Nasjonsligaen i Kroatia og Wales.

Det er imidlertid Tyrkia som topper gruppen etter at de torsdag slo Kroatia 1-0 på bortebane.

Med det har de henholdsvis tre og seks poeng ned til Kroatia og Wales. Kroatia har spilt én kamp mer enn begge de to nasjonene.

Tyrkia er gruppevinner på nivå C i nasjonsligaen. Dermed er de garantert playoff. Likevel kan Norge dra fordel av at Wales og Kroatia ender topp to i gruppa ettersom det trolig vil gjøre at det blir en ledig plass til lagene fra nivå B.

Søndag skal Wales spille mot Kroatia, mens en annen viktig kamp blir avslutningen. I siste runde spiller Wales hjemme mot Tyrkia.

PS! Også Ukraina ble høyere rangert enn Norge på nivå B i Nasjonsligaen. For øyeblikket ligger de som nummer tre i sin gruppe bak England og Italia. Slik situasjonen er nå, vil ikke en andreplass på bekostning av Italia påvirke hvorvidt Norge får en playoff-plass eller ikke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *